Testy-Biochemie I – 3 Sacharidy

 

 

 

1. Napište vzorec b-D-fruktosy, kys. D-galaktonové, a-D-mannosaminu

 

2. Napište strukturu následujících sacharidů:

lakton kys. D-mannuronové, glucitol, a-D-ribosa

 

 

3. Napište strukturu následujících sacharidů (pyranosní forma)

 kys. b-D-mannuronová (pyranosní forma),  b-D-fruktosa (furanosní forma), a-D-glukosamin (pyranosa)                

 

4. Napište vzorec

a) kys. b-D-galakturonové, b) laktonu kys. D-glukonové                                          

c) spojte 2 molekuly a-D-glukosy tak, aby vznikl neredukující disacharid                  

 

5. Co jsou proteoglykany, jakou mají roli. Uveďte příklady.                                       

 

6. Popište strukturu celulosy, proč se její fyzikální vlastnosti liší od vlastností škrobu?  

 

7. Kde se v přírodě setkáme s uronovými kyselinami? Napište vzorec kys. Glukuronové. Má tato látka schopnost mutarotace a má redukční schopnosti? Modifikujte strukturu tak, aby kys. Glukuronová ztratila redukční schopnosti.                                                            

 

8. Které jsou nejdůležitější homopolysacharidy, jaká je jejich struktura a funkce:

 

9. Napište vzorec b-D-galaktosy. Která látka vznikne velmi mírnou oxidací, redukcí a alkylací velmi mírným alkylačním činidlem.                                                        

10.  laktosa, mléčný cukr je 4-O-b-D-galaktosyl-D-glukosa. Napište její vzorec.

 

11. Spojte b-D-glukosu a b-D-galaktosu tak, aby vzniknul neredukující cukr. 

 

12. Laktosa způsobuje u některých lidí závažné dietetické problémy. Proč?

 

13. Jakým způsobem může být modifikována OH skupina na uhlíkovém atomu č.1 D-glukosy? Napište všechny možnosti

 

14.  Identifikujte následující disacharid                                                           

a- bude mít tento disacharid redukční vlastnosti? proč                        

b- bude mít schopnost mutarotace? proč?

 

15. Glukosa ve vodném roztoku podstupuje tzv. mutarotaci. Co to je a jaký je princip, napište rovnicemi.      

 

16. Co jsou glykoproteiny, jakou mají roli. Uveďte příklady.                          

                                                          

17. Na obrázku je židličková struktura sacharidu. Dopište substituenty tak, aby odpovídaly b-D-galaktose                                                                          

 

 

                                                                                     

 

18. Napište vzorec b-D-galaktosy. Která látka vznikne velmi mírnou oxidací, redukcí a alkylací velmi mírným alkylačním činidlem.

 

19. Napište, jaký je rozdíl v primární, sekundární struktuře amylosy a celulosy a jejích fyzikálních vlastnostech                                                                       3b

 

20. Glykoproteiny obsahují cukernou a bílkovinnou složku, jakým způsobem jsou vázány, jaká je jejich struktura, jaká jejich role.    

 

21. Napište strukturu základního dimeru kys. hyaluronové                              

b-D-glukuronyl (1®3) N-acetyl-2-glukosamin

 

 

 

 

Pojmenujte