1. Úvod
Biochemie je chemická disciplína, která studuje chemické složení živé hmoty a chemické i další procesy, které v ní probíhají.Je hraniční vědní disciplínou mezi chemií a biologií, zkoumá biologické objekty chemickými i fysikálními metodami
Historie
Rozvoj biochemie souvisí s rozvojem chemie přírodních látek, původně součástí organické chemie. Mezníky tohoto vývje je možno spatřovat v syntéze močoviny z kyanatanu amonného - F. Wöhler v r. 1828. V r. 1897 prokázali bratři Eduard a Hans Buchnerové, že bezbuněčný extrakt kvasinek katysuje fermentaci.
Samotný pojem biochemie užil poprvé Hoppe-Seyler v r. 1903.
Biochemie
dnes
Postupný rozvoj biochemie nabýval na intensitě a objem poznatků rostl tak, že se postupně samotný obor rozděloval na jednotlivé části.
Z obecného hlediska můžeme rozdělit biochemii na
- statickou
- dynamickou
Z hlediska jednotlivých oblastí studia a pochodů se biochemie zabývá
- popisem a analýzou látkového složení živých soustav
- chemickými procesy i příbuznými pochody (transport)
- energetickým metabolismem
- organisačními vztahy a regulací
- přenosem informace v živých systémech (autoreprodukce, dědičnost)
Další dělení zahrnuje vedle obecné biochemie (základní, teoretické) též řadu aplikací. Aplikovaná biochemie
- lékařství
- biotechnologie
- potravinářská biochemie
- další aplikace