8. Sacharidy
Monosacharidy
Definice monosacharidů – polyhydroxyaldehydy (ketony)
- funkční skupiny (alkoholické, karbonylové – na C1 nebo C2)
-
počet uhlíků (nejvýznamnější
Základní sloučeniny monosacharidové řady aldos a ketos
Asymetrická centra aldos a ketos
Přehled D-aldos
Biochemicky významné monosacharidy:
Triosy - glyceraldehyd, dihydroxyaceton
Tetrosy - threosa, erythrosa
Pentosy - ribosa, deoxyribosa
Hexosy - glukosa, manosa, galaktosa, fruktosa
Heptosa - sedoheptulosa
Oxidace :
A. Mírná Þ aldehydická skupina ®
karboxylovou skupinu
ALDONOVÉ
KYSELINY - glukosa ® k. glukonová
B. Specifická Þ primární OH skupina ® karboxylovou skupinu
URONOVÉ KYSELINY - glukosa ® k. glukuronová
C. Silná Þ aldehydická skupina + primární OH skupina
ALDAROVÉ
KYSELINY - glukosa ® k.
glukarová
Tvorba laktonů u
aldonových a uronových kyselin
Redukce :
mírná
Þ karbonylová skupina ® hydroxy
skupinu
Deoxycukry - OH skupina nahrazena H
Aminocukry - OH skupina nahrazena NH2 skupinou
Sialové kyselina - kondenzace N-acetylmanosaminu + pyruvátu
glykosidická vazba -
OR, SR, NR - specificky štěpí glykosidasy
O - a -D - glukopyranosyl (1®4)
- a -D – glukopyranosa
O - a -D - glukopyranosyl (1®1)
- a -D – glukopyranosid
O - a -D - glukopyranosyl (1®2)
- b - D – fruktofuranosid
O - b -D - galaktopyranosyl (1®4)
- b -D – glukopyranosa
O - b -D - glukopyranosyl (1®4) - b -D -
glukopyranosa