13. Enzymy
Katalýza – Berzelius 1835
Chemické
katalyzátory
-
jsou
to látky, jež urychlují chemické reakce
-
nemění
přitom rovnováhy chemických reakcí
-
snižují
aktivační energii
Lze
tedy předpokládat, že katalyzátor se podílí na tvorbě labilních meziproduktů,
jejichž vznik je provázen menší spotřebou aktivační energie než je tomu u
reakce nekatalyzované
V živých
organismech od organismů prokaryontních po eukaryotní probíhá obrovské množství
reakcí, z nichž téměř všechny probíhají za účasti biokatalyzátorů, jinak
by tyto reakce probíhaly pomalu.
Vzhledem
ke komplexnímu charakteru biochemických reakcí plynou na biokatalyzátory
některé charakteristické požadavky
A.
Reakce,
které katalyzují, probíhají cíleně podle přesného genetického plánu.
B.
Průběh
reakcí musí být specifický.
C.
Jejich
aktivita musí být přesně regulována podle potřeb organismu.
Proto se
biokatalyzátory liší od běžných chemických katalyzátorů:
1) Vyšší reakční
rychlostí
2) Mírnějšími
podmínkami reakce – T, pH, tlak.
3) Vyšší specifitou.
4) Schopnosti regulace
Za
tyto přednosti ale příroda platí daň – biokatalyzátory jsou citlivé na řadu
vlivů a rychle se opotřebovávají.
Biologické
katalyzátory
Globulární
proteiny – enzymy
RNA – ribozymy 1986 Cech, Altman
(Nobelova cena)
Enzymy - nejpočetnější skupina globulárních
bílkovin, která katalyzuje jak velmi komplexní reakce – DNA polymerasa,
takt reakce velmi jednoduché – karbonátdehydratasa :
CO2 + H2O ↔ H2CO3
Nachází se ve všech živých organismech E.coli cca 3000, člověk cca 20 000.
Historie poznávání enzymů
Kühn 1878 – „Enzym“ en zyme – v kvasnicích
Paster 1860 –
fermentace je katalyzovány látkami, tuto schopnost však nelze oddělit od živých
buněk, které jsou vybaveny tzv. životní sílou
vis vitalis
Liebig – fermenty jsou schopny
katalyzovat tyto reakce i mimo živou buňku – spor s Pasterem.
Buchner 1897 –
tyto reakce je schopen katalyzovat i samotný extrakt kvasinek
Sumner 1926 – bílkovinná
povaha enzymů – ureasa
Názvosloví enzymů
A. Triviální
– názvy souvisely s místem výskytu nebo funkcí – trypsin, pepsin
B. Název
substrátu nebo reakce + koncovka asa – amylasa
C. Systematické
názvosloví
a. Substrát
A + reakce R + asa
glukosa-6-fosfátdehydrogenasa
b. Substrát
A + substrát B + reakce R + asa
alkohol:NAD:oxidoreduktasa
Systematické názvy jsou však
pro praktické použití příliš složité a proto se v dané publikaci používají
jenom při prvním představení enzymů.
Klasifikace
enzymů
IUB – 1961
6
tříd podle typu reakce, kterou katalyzují, dále podtřídy podle vazby, kterou
vytvářejí, případně štěpí, dále podle případného kofaktoru
a nakonec podle místa uvnitř skupiny
1.třída oxidoreduktasy – oxidačně redukční reakce – nejpočetnější třída
laktatdehydrogenasa
2.třída transferasy –
přenos skupin
aspartataminotransferasa
3.třída hydrolázy – hydrolyticky (za účast H2O) štěpí
vazby – početná skupina
ureasa
4.třída lyasy – nehydrolyticky (bez účast H2O)
štěpí vazby
karbonatdehydratasa
5.třída izomerasy – intramolekulární přesuny atomů či
skupin
glukosa-6-fosfatizomerasa
6.třída ligasy – vznik energeticky
náročných vazeb nejčastěji za spotřeby ATP
asparaginsyntethasa
Číslování enzymů
:
alkohol:NAD:oxidoreduktasa (alkoholdehydrogenasa) EC
1.1.1.27
EC 1 – oxidoreduktasy
EC 1.1. – skupina CHOH
EC 1.1.1. – kofaktor NAD
EC 1.1.1.27 – číslo uvnitř skupiny
Vyjadřování katalytické účinnosti enzymů
Vzhledem ke skutečnosti, že
enzymy jsou většinou přítomny v komplexní proteinové směsi, nelze u
konkrétního enzymu přímo stanovit jeho koncentraci. Proto se jejich množství
vyjadřuje nepřímo ve formě aktivity tj.
rychlosti enzymové reakce – jako množství přeměněného substrátu či vzniklého
produktu za časovou jednotku.
Jednotky aktivity:
A)
Smluvní
jednotky – např. u amylasy - množství enzymu, které rozštěpilo za 30
min při 40 oC dané množství škrobu aby ten
nedává reakci s jodem
B)
IU mezinárodní jednotky 1961 – množství
enzymu, jež přeměnní 1 µmol substrátu za 1 minutu za standardních podmínek (pH,
T. přebytek substrátu, přítomnost aktivátorů)
C)
Katal (podle soustavy SI) 1971 -
množství enzymu jež přeměnní 1 mol substrátu za 1 sekundu za standardních
podmínek (pH, T. přebytek substrátu, přítomnost aktivátorů)
Specifická
aktivita – aktivita vztažená na celkovou koncentraci
bílkoviny (katal/gram)
Číslo přemeny – množství substrátu přeměněné
molem enzymu za časovou jednotku
Struktura enzymů
1)
Jednoduché enzymy – složené pouze
z proteinu
2)
Složené enzymy – obsahují nebílkovinou
složku – tzv kofaktor
Kofaktor
(neaktivní) + aponezym (neaktivní) ↔
holoenzym (aktivní)
Kofaktor :
Kovový ion – tzv metaloenzymy
Zn2+ - alkalická fosfatasa, alkoholdehydrogenasa
Cu2+ - tyrosinasa,
diaminoxidasa
Organická látka
A)
Kovalentně vázaná – prostetická skupina
B)
Nekovalentně vázaná - koenzym
Jak prostetická
skupina, tak koenzym vstupují do enzymové reakce, liší se však způsobem regenerace
:
prostetická skupina – na téže enzymové
bílkovině, je kovalentně vázáná
koenzym –
disociuje z dané enzymové bílkoviny a může se regenerovat v jiné
enzymové reakci
Enzymové bílkoviny
Chemickou strukturou a konformací se enzymy neliší od molekul jiných globulárních proteinů. Podle složitosti lze rozlišovat
enzymy monomerní, tvořené jedinou podjednotkou,
oligomerní, tvořené z více podjednotek a na tzv.multienzymové komplexy, tvořené vlastně několika molekulami
enzymu.