Sacharidy, jakožto polyhydroxy-aldehydy nebo -ketony, mohou být esterifikovány, alkylovány, oxidovány, redukovány, izomerovány, apod.
Esterifikace. Největší význam mají estery kys. fosforečné v poloze 1 a 6 (viz kinázy).
Alkylace. Lze provést silnými alkylačními činidly (methyljodid). Největší význam mají alkylace v poloze 1 (viz glykozidy).
Oxidace. Monosacharidy mohou být oxidovány slabými oxidačními činidly na uhlíkovém atomu č.1 za vzniku kys. -onových. Tyto látky hrají roli při metabolismu cukrů (pentosový cyklus, kys. askorbová)
Oxidací OH-skupiny uhlíkového atomu č. 6 vznikají kys. -uronové (viz)
Oxidací na obou atomech uhlíku vznikají kys. -arové (tyto poslední v přírodě neexistují).
Redukcí monosacharidů vznikají cukerné alkoholy (glukóza - glucitol=sorbitol, mannóza - manitol)